צוואה

סעיף 1 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 (להלן: "חוק הירושה") קובע כי "במות אדם עובר עזבונו ליורשיו".

סעיף 2 לחוק הירושה קובע כי "היורשים הם יורשים על פי דין או זוכים על פי צוואה; הירושה היא על פי דין זולת במידה שהיא על פי צוואה".

לפיכך, כל אדם המעוניין כי לאחר לכתו יוחלק עזבונו (הכינוי המשפטי לכל מה שאדם עוזב ומותיר אחריו, בין זכויות ובין חובות) אחרת מן האמור בחוק הירושה עליו לערוך צוואה ברורה ומפורטת בדבר חלוקת עזבונו לאחר אחרית ימיו, בהתאם להוראות הדין. צוואה הינה, למעשה, ציווי של אדם, אשר האדם מצווה וקובע בו מה יעשה ברכושו לאחר אחרית ימיו. חשיבות מירבית לעריכת צוואה הינה, למשל, במקרים של ידועים בציבור, נישואין שניים, ילדים מכמה נישואים שונים, זוגות ללא ילדים, מי שאינו מעוניין להוריש לבני זוגו או ילדיו מסיבותיו הוא, משפחות חד-הוריות או כל מי שמעוניין בחלוקה אחרת או נוספת או שונה מן האמור בחוק הירושה, והכל על מנת לבטא את רצונו האישי והסובייקטיבי של המצווה עצמו.

חוק הירושה קובע ארבע דרכים לביצוע צוואה: צוואה בכתב יד, הנכתבת ע"י המצווה עצמו (ובכתב ידו של המצווה בלבד!), נחתמת על ידו ונושאת את תאריך הציווי; צוואה בפני עדים, הנערכת בכתב ונחתמת ע"י המצווה וכן ע"י לפחות שני עדים, המאשרים כי המצווה חתם בפניהם וכי הצהיר בפניהם כי תוכן הצוואה משקף את רצונו האישי ואשר כוללת את מועד החתימה; צוואה בפני רשות – המצווה יאמר  או יגיש את דברי צוואתו בפני שופט, רשם בית משפט, רשם לענייני ירושה או חבר בית דין דתי, כאשר מי מביניהם שבפניו מסר או אמר המצווה את צוואתו יאשר כי חתם בפניו, לאחר שיוודא עימו כי תוכן הצוואה אכן משקף את רצונו האישי ; צוואה בעל פה – בנסיבות כאשר אדם רואה עצמו כמי שעל סף מותו הוא יכול לצוות בעל פה בפני שני עדים. כל ארבעת סוגי הצוואות הנ"ל הינם תקפים עפ"י חוק הירושה, כאשר מומלץ, למניעת אי הבנות  או ספקות לערוך צוואה ברור ומפורטת בפני עדים או צוואה בפני רשות, על מנת שהמצווה יוכל להבהיר את רצונו באופן מדוייק אשר אינו משתמע לשני פנים, לצורך פירוט רצונו (ואף הנסיבות שהובילו אותו לכדי רצונו במקרים מסויימים), להעברת מסרים משמעותיים מן המצווה ליורשיו ולצורך ניסיון למניעת התנגדויות שעשויות לעלות בעתיד.

לבני זוג ישנה אופציה מיוחדת בחוק הירושה לערוך צוואה הדדית, תוך הסתמכות האחד על צוואתו של בן הזוג האחר ותוך מגבלות בשינוי תוכן הצוואה, שכן בכל מקרה אחר בהתאם לחוק הירושה יכול כל אדם לערוך צוואה או צוואה חלופית בכל עת, כל עוד הינו בגיר,בחיים, צלול וכשיר. בצוואה הדדית, לעומת זאת, קיימות מגבלות לגבי שינויה וכל עוד בני הזוג בחיים יהא על בן הזוג המעוניין בשינוי להודיע לבן הזוג האחר על ביטול הצוואה ההדדית כתנאי לכך שהצוואה החלופית תקבל תוקף כלשהו, כאשר אם אחד מבני הזוג הלך לעולמו לעולם לא יוכל בן הזוג הנותר בחיים לשנות צוואתו ביחס לרכוש וזכויות שקיבל מאת בן הזוג שהלך לעולמו מכח הוראות הצוואה ההדדית. 

על לשון הצוואה להיות ברורה, חד-משמעית ומפורטת עם פרטים מזהים של כל הנוגע בדבר, לרבות זהות המצווה, זהות הנהנים מכח הצוואה וכן פרטי הרכוש או הזכויות שהצוואה מתייחסת אליהם, והכל על מנת למנוע ספקות בכוונתו של המצווה. במקרה הצורך, רצוי להוסיף נימה אישית או הבהרה להחלטת המצווה ביחס לאופן חלוקת הרכוש כפי שבחר להורות בצוואתו. על המצווה לחשוב פני עתיד ולקבוע בצוואה הוראות ישימות שתוכלנה להתבצע בעתיד ולא לקבוע תנאים בלתי ישימים או בלתי חוקיים, אשר עשויים להתבטל בעתיד ע"י בית משפט.

עריכת צוואה הינה נושא רגיש, כאשר על עורך הצוואה לוודא את רצונותיו וכוונותיו של המצווה.

כאשר המצווה הינו אדם מבוגר מאוד או חולה מומלץ לצרף אישור רפואי עדכני, על מנת שלא תועלנה בעתיד התנגדויות ביחס לכשרותו של המצווה ויכולת  תפקודו והבנתו את האמור בצוואה.

יש לשים לב שלא לערוך הסכם ממון וצוואה המכילים הוראות סותרות לגבי מה יעשה עם הרכוש לאחר פטירת המצווה, מאחר ועל אף שהוראות שכאלו מקומן החוקי הינו בצוואות כבר היו מקרים בעבר שבתי משפט הכירו בהוראות כאלו שהופיעו בהסכמי ממון או הסכמים המתייחסים להסדרת יחסי ממון ואף כהוראות הגוברות על האמור אחרת בצוואה.

ככל שנכללים בצוואה נהנים שהינם פסולי דין או קטינים רצוי לקבוע אדם, עליו סומך המצווה, שינהל את העזבון עבורם בהתאם להוראות הציווי של המצווה.

הכשרות לרשת הינה:

  • בני אדם –  כל מי שהיה בחיים בעת מות המוריש או מי שנולד בתוך 300 ימים מעת מות המוריש (אלא אם הוכח שהורותו היתה אחרת).
  • תאגידים – תאגיד שהיה כשר לזכות בנכסי בעת מות המוריש או שנעשה כשר בתוך שנה מעת מתן צו קיום צוואת המוריש (כאשר לבית המשפט זכות להאריך תקופה זו בשנה נוספת). 

    **מובהר בזאת כי כל המידע המצוי באתר משמש למידע כללי בלבד, כאשר מובהר כי הננו עושים כמיטב יכולתנו על מנת לספק מידע מועיל ועדכני, ברם איננו מתחייבים שכל המידע המופיע באתר הינו מדויק, שלם ומעודכן וכן מובהר כי כל האמור באתר אינו מהווה ואינו יכול להוות תחליף כלשהו לייעוץ משפטי וכן אין באמור באתר משום הצעה או קיבול של משרדנו לקבל או ליתן ייצוג או ייעוץ משפטי כלשהו. נוסף על האמור לעיל, מובהר כי המידע המצוי באתר ו/או כל קבלה של המידע הנ"ל אינם מקיימים יחסי עורך דין – לקוח**

זקוקים לסיוע משפטי בתחום?
פנו אלינו לקביעת שיחת ייעוץ ללא עלות:

תחומי התמחות נוספים במשרדנו:

עריכת מסמך הבעת רצון

מי שמשמש כאפוטרופוס רשאי להביע את רצונו מי ישמש כאפוטרופוס במקרה בו הוא לא יוכל לשמש ככזה במקומו, במקרה בו לא יוכל בעצמו להמשיך למלא

קרא עוד »

יפוי כח מתמשך

כל אדם, בהיותו בגיר וכשיר, מוסמך לחתום על יפוי כח מתמשך, שבו ניתן למנות מיופה כח מטעמו ולהורות למיופה הכח (נדרשת הסכמה מראש של מיופה

קרא עוד »